Hoppa till huvudinnehåll

Skapa en Nompixburk åt dina elever i Nomp Plus

En nompixburk kan du använda för att motivera dina elever lite extra. Nompixburken fylls på av alla dina elever gemensamt, eller av alla elever i en viss grupp. Varje gång en av dina elever får nompix, läggs lika många nompix i burken. Eleven själv får precis lika många nompix som vanligt.

När nompixburken är fylld ordnar du själv någon sorts belöning åt eleverna, t ex film och popcorn.

Du kan sätta en lägsta nivå som eleverna ska jobba på för att fylla på nompixburken, och då kan en nompixburk också vara ett sätt att påverka vad eleverna jobbar med på Nomp när de inte håller på med sina uppdrag.

Skapa nompixburkar

Du hittar nompixburken under Uppdrag > Nompixburk. Där kan du skapa en ny nompixburk, eller titta hur det går med den eller de du redan har.

Klicka på "Skapa nompixburk" för att skapa en ny nompixburk.

När du ska bestämma hur många nompix som ska samlas i burken kan du utgå ifrån hur många nompix dina elever har samlat under den senaste månaden. Det antalet visas under "Antal nompix att samla" och med hjälp av det kan du sätta ett rimligt mål för dina elever.

En nompixburk per elevgrupp, eller för alla dina elever

Du kan ange att nompixburken ska fyllas på av alla dina elever, eller bara eleverna i en viss grupp. Du kan ha en nompixburk igång per elevgrupp om du vill, och en för alla elever. Varje grupp kan dock bara ha en nompixburk i taget, så du kan inte skapa en ny nompixburk för en grupp medan de fortfarande har en aktiv nompixburk.

Eleverna ser enbart de nompixburkar som hör till grupper som de själva hör till, men de kan inte se vilken grupp en nompixburk tillhör.

Vilka uppgifter räknas?

Du kan själv ange att de uppgifter som räknas ska finnas på en viss nivå eller högre. Då kommer uppgifter från lägre nivåer inte att göra att nompixburken fylls på. Lägsta-nivån visas också för eleverna.

Du kan också ställa in att nompixburken bara ska fyllas på när eleverna jobbar med dina uppdrag. Det kan vara ett alternativ om dina elever jobbar på väldigt olika nivåer, så att de egentligen skulle behöva olika lägsta-nivåer.

Om man gör en flervalsuppgift och har för många fel så tjänar man dock inga nompix och då blir det inte heller några i burken. Det är också så att man får färre nompix när man gör uppgifter som man redan gjort många gånger, och då blir det förstås inte så många nya nompix i burken heller.

Nompixburken fylls...

När eleverna sedan gör uppgifter på Nomp och tjänar nompix, så ökar elevernas egna nompix-räknare precis som vanligt. Men för varje nompix de tjänar, så läggs lika många nompix också i burken.

När en nompixburk är full kommer du att få ett e-postmeddelande om detta, förutsatt att du inte har stängt av e-post vid uppdragshändelser. I listan av nompixburkar kommer burken inte synas längre eftersom den är full, men du kan visa den genom att sätta på inställningen "Visa fyllda nompixburkar" till höger ovanför listan.

Nompixburk att visa i klassrummet

Under "Klassrum" > "Nompixburkar" har du möjlighet att se en nompixburk fyllas på i realtid. Klicka på en nompixburk i listan där så får du se en stor bild av nompixburken som kommer fyllas på när eleverna samlar nompix.

Här visar Marianne hur du använder nompixburkar: