Hoppa till huvudinnehåll

Vi har lagt till 20 nya Nomp-uppgifter på nivåerna från 5A till och med 6E. Saknar du några uppgifter på Nomp? Mejla oss i så fall på info@nomp.se!

Uppgifterna handlar denna gång om:

 • Area av sammansatta former
 • Delbarhet
 • Jämföra decimaltal
 • Bråktal och decimaltal
 • Division med decimaltal
 • Jämföra mått
 • Omvandla tid

Area av sammansatta former

Delbarhet

Jämföra decimaltal

Bråktal och decimaltal

Division med decimaltal

Jämföra mått

Omvandla tid

Vill du lära dig mer om Nomp, eller är det något du undrar över? Det finns mycket hjälp och information att tillgå!

Hjälpfunktion i Nomp Plus

När du är inloggad i Nomp Plus kan du alltid klicka på "?"-knappen längst ner till höger för att hitta hjälp:

Där hittar du dels rekommenderade hjälpsidor, som är utvalda för att passa den del av Nomp Plus som du tittar på för tillfället.

Du har också möjlighet att söka i alla hjälpsidor, om de rekommenderade sidorna inte ser ut att passa.

Längst upp till höger finns det också en knapp som du kan klicka på för att mejla oss. (Knappen öppnar din vanliga mejlklient.)

All dokumentation

Du kan också se all dokumentation för Nomp och Nomp Plus här: https://nomp-info.se/

Det är samma information som du kommer åt via hjälpfunktionen inne i Nomp Plus, men här kan du se den ordnad mer som en manual.

Här kan du också hitta Nomp-bloggen, som innehåller samma nyheter som du ser uppe till höger på startsidan i Nomp Plus.

Presentation om Nomp och Nomp Plus

Om du bara vill ha en snabb genomgång och översikt över alla funktioner i Nomp och Nomp Plus är presentationen här en bra början: Presentation av Nomp och Nomp Plus

På samma sida finns också två korta filmer som visar översiktligt hur Nomp fungerar för lärare och elever.

Kurser för Nomp Plus

Om du vill lära dig mer om Nomp Plus så kan du också anmäla dig till någon av kurserna här: https://nomp.se/start/courses

Det är mejlkurser där du får ett mejl om dagen med en blandning av text och video. Kursen "Kom igång med Nomp Plus" går igenom grunderna, och sedan kan du gå vidare till de övriga kurserna om du vill ha djupare information.

Mejla oss gärna!

Om det är något du undrar över så går det förstås alltid jättebra att skicka ett mejl till oss! Mejladressen är info@nomp.se och vi svarar nästan alltid snabbt.

Nu kan du som har Nomp Plus ställa in ett spel som "Veckans spel" för dina elever. Det betyder att alla varianter av en viss speltyp blir fritt tillgängliga för dina elever tills veckan är slut.

Vi har också gjort det möjligt för dig att se hur många spel dina elever har hittat och låst upp. Du kan också återställa spel-upplåsningar förutsatt att eleven inte spelat spelet mer än fem gånger.

Här visar Marianne hur detta funkar:

Dina elevers spel

Under "Elever" > "Spel" kan du se hur många spel dina elever hittat och låst upp. Så här ser det ut:

Återställa upplåsning

Det händer tyvärr ibland att elever tar sig in på andra elevers användare och låser upp spel utan tillåtelse. Nu kan du som lärare återställa upplåsningar förutsatt att eleven inte spelat spelet mer än fem gånger. Då blir spelet oupplåst för eleven igen, och eleven får tillbaka sina nompix.

Så här gör du:

 1. Gå till "Elever" > "Spel".
 2. Klicka fram radmenyn för eleven det gäller och välj "Ångra köp av spel".
 3. Välj spelet i listan i fönstret som dyker upp och klicka på "Spara".

Veckans spel

Under "Elever" > "Spel" kan du ange att en viss speltyp ska vara "Veckans spel". Så här gör du detta:

 1. Gå till "Elever" > "Spel".
 2. Klicka på knappen "Välj veckans spel".
 3. Välj önskad speltyp i fönstret som dyker upp och klicka på "Spara".

När du har gjort det visas veckans spel för dig så här:

Och för eleven ser det ut så här:

Prova spel

När du har Nomp Plus har du tillgång till alla varianter av alla spel så du behöver inte hitta eller låsa upp dem. För att prova spelen gör du så här:

 1. Klicka på ditt användarnamn uppe till höger.
 2. Klicka på "Gå till Elevdelen".
 3. Klicka på "Spel" i menyn till vänster.

Vi har ändrat utseendet på sidan under "Spel". Vi hoppas att ändringen ska göra det lättare för dig att hitta rätt spel när du vill spela lite. Så här ser det ut nu:

Varje typ av spel har sin egen sektion, så att du kan se de olika varianterna av spelet på samma ställe.

Beroende på vilka spel du har hittat så kan det förstås se annorlunda ut på din spel-sida.

Favoriter

Du kan markera dina favorit-spel för att hitta dem snabbare. Det gör du genom att klicka på hjärt-knappen på de spel som du gillar mest. När du har gjort det kommer spelen visas längst upp på sidan så här:

För att ta bort ett spel från dina favoriter klickar du på hjärtat igen.

Hitta fler spel på Nomp

Varje gång som du gör klart en uppgift på Nomp så kan du hitta ett spel, om du har tur. Chansen att hitta ett spel är ganska liten, så du kan behöva göra många uppgifter innan du hittar något. Du kan bara hitta spel genom att göra uppdrag samt när du gör uppgifter under "Öva matte". Det går inte att hitta spel genom att göra en utmaning som en lärare skapat, och inte heller i den adaptiva träningen.

Här kan du läsa om hur du hittar och låser upp spel på Nomp.

Vi har lagt till 23 nya Nomp-uppgifter på nivåerna från 5B och uppåt. Saknar du några uppgifter på Nomp? Mejla oss i så fall på info@nomp.se!

Uppgifterna handlar denna gång om:

 • Bråktal: Räkna ut andel
 • Bråktal: Addition, subtraktion och multiplikation
 • Procent
 • Algebra
 • Statistik
 • Multiplikation och division

Bråktal: Räkna ut andel

Bråktal: Addition, subtraktion och multiplikation

Procent

Algebra

Statistik

Multiplikation och division

Har du provat äventyrsuppdrag med dina elever? När en elev gör ett äventyrsuppdrag så blandas uppgifterna med en historia som eleven läser eller lyssnar på. För att komma vidare i historian behöver eleven göra klart uppgifterna i uppdraget. För de elever som blir motiverade av att följa en berättelse så kan detta vara en trevlig omväxling från de vanliga uppdragen.

Nu har vi lagt till åtta helt nya äventyr att välja på när du skapar äventyrsuppdrag. Det betyder att det nu finns sammanlagt 20 olika äventyr att välja mellan.

Här kan du se hur du skapar ett äventyrsuppdrag.

Vi har uppgraderat ramverket som Nomp och Nomp Plus bygger på. Detta behöver vi göra då och då för att kunna fortsätta utveckla systemet så snabbt som det behövs. Ofta syns det inte alls på sajten, men just den här uppgraderingen syns på flera ställen. Vi har inte ändrat, flyttat eller tagit bort några funktioner i samband med detta. Skillnaderna kan märkas lite i elev-Nomp men mest i Nomp Plus.

Tydligare inmatningsrutor

Det är nu en tydlig ram runt alla inmatningsrutor. Det ser ut så här:

Ändringar i tabeller

Tabellerna ser lite annorlunda ut. Den största ändringen är att funktionerna för att ändra tabell-täthet eller ladda ner innehållet i tabellen till Excel har flyttat en liten bit uppåt vänster. Markeringskryssen har ändrat färg från orange till blå.

Övrigt

Det är andra mindre justeringar av till exempel tjocklek på typsnitt och annat. Vi hoppas att du tycker att det ser bra ut!

Har du sett att dina elever kan träna på uppställning i addition, subtraktion, multiplikation och division på Nomp? Självklart med automatisk rättning! Men du kanske inte har hittat hur det går till?

Vissa uppgifter på Nomp kommer alltid att visas som uppställning. Men det finns många fler uppgifter som du kan få att visas som uppställning när du skapar uppdrag eller utmaningar i Nomp Plus.

Det finns två typer av uppställning du kan välja på: med stöd, och tomt rutnät. Med stöd är uppställningen för-ifylld, och eleven gör bara själva uträkningen själv. Med tomt rutnät måste eleven ställa upp talet själv.

Här visar Marianne hur det funkar att göra uppdrag och utmaningar med uppställning:

Uppdrag med uppställning

När du skapar ett uppdrag kan du se vilka uppgifter som är möjliga att få som uppställning. Använd filtret "Stöd" och klicka på "Valbart metodstöd".

På fliken "Ange inställningar" behöver du kryssa för att uppställning ska användas. Där kan du också välja vilken typ av uppställning det ska vara. Det gör du under Tillval > Metodstöd för respektive uppgift.

Utmaning med uppställning

När du skapar en utmaning fungerar det likadant med filtret när du väljer uppgifter. Sedan behöver du ställa in när du lägger till frågor om de ska visas som uppställning, och vilken typ av uppställning det ska vara.

Uppställning med stöd

Om du har valt uppställning med stöd så är uppställningen för-ifylld, och eleven gör bara själva uträkningen själv. Det ser ut så här:

Uppställning, tomt rutnät

Med tomt rutnät måste eleven ställa upp talet själv. Det kan vara lite klurigt att förstå innan man har lärt sig hur man gör. Det kan vara bra att börja med att titta på filmerna här.

När eleven är inne i uppgiften kan eleven också klicka på "?"-knappen för att få se en demonstration av hur det fungerar.

Vi har lagt till 18 nya Nomp-uppgifter på nivåerna från 5A till och med 6E. Saknar du några uppgifter på Nomp? Mejla oss i så fall på info@nomp.se!

Uppgifterna handlar denna gång om:

 • Addition
 • Subtraktion
 • Multiplikation
 • Addition och subtraktion med negativa tal
 • Uttryck på båda sidor om likhetstecknet
 • Jämförelse av uttryck
 • Välj uttrycket som ger rätt svar

Addition

Subtraktion

Multiplikation

Addition och subtraktion med negativa tal

Uttryck på båda sidor om likhetstecknet

Jämförelse av uttryck

Välj uttrycket som ger rätt svar