Hoppa till huvudinnehåll

Ser Nomp konstigt ut? Använder du ClaroRead?

Det har kommit till vår kännedom att Chrome-tillägget ClaroRead från Claro Software (återförsäljs av Svensk Talteknologi) gör att Nomp inte fungerar som det ska. Bland annat syns inte våra ikoner (t ex bilderna i knappar).

Detta gör att eleverna inte kan slutföra en del uppgifter på Nomp och det ser allmänt konstigt ut.

När man installerar ClaroRead så ges programmet bland annat tillstånd att ändra i alla webbsidor som visas i ens webbläsare. ClaroRead ändrar alltså i den nedladdade Nomp-koden på ett sätt som gör att Nomp slutar fungera som det ska.

Tyvärr kan man inte, så vitt vi vet, stänga av ClaroRead för bara en webbplats, utan man kan antingen välja att lista de webbplatser man vill köra ClaroRead med, eller så kan man ställa in att endast aktivera ClaroRead när man trycker på ikonen i Chromes verktygsfält.

Vi har rapporterat felet till både Claro Software och Svensk Talteknologi, och har fått återkopplingen att dom jobbar på felet och kommer leverera en ny version inom 1-2 veckor där problemet ska ha åtgärdats.

Tills vidare rekommenderar vi att man inte använder ClaroRead ihop med Nomp till dess att Claro Software löser detta problem, då Nomp har egen talsyntes.

Uppdatering: 2020-11-01:

ClaroRead Chrome v22.2.1 har enligt uppgift från leverantören åtgärdat problemet.

Uppdatering 2020-10-16 En av våra kunder tipsar om att en administratör kan stänga av ClaroRead för Nomp centralt genom att göra följande inställning i G-Suite:

Summary in English: The Chrome extension ClaroRead breaks Nomp in such ways that students cannot, in some cases even complete their assignments. We recommend to disable ClaroRead on Nomp until this issue is resolved by Claro Software.

Som Nomp ska se ut:

Med ClaroRead aktiverat:

Som Nomp Plus ska se ut:

Med ClaroRead aktiverat: