Hoppa till huvudinnehåll

Nomp pratar, och andra förbättringar

Vi har börjat snygga till Nomp och kommer att fortsätta med detta under de kommande veckorna. Det syns till exempel i listan av uppgifter:

snyggare_uppgiftslista

Det syns också inne i uppgifterna:

snyggare_uppgift

Uppläsning av uppgifter#

Inne i uppgifterna finns det en ny ljud-symbol. Om din webbläsare har talsyntes på svenska kan du klicka på den för att få uppgiften uppläst.

ljud_symbol

Uppläsning av uppgifter fungerar för närvarande på iPad, iPhone, Safari på Mac samt Chrome 33+ på Mac. Nomp använder den inbyggda talsyntesen som operativsystemet/webbläsaren har, så därför kan resultatet bli lite olika beroende på vad du använder för apparat.

Texten i uppgiften går dessutom nu att markera om du har någon annan typ av talsyntes som fungerar för markerad text.

Skärmtangentbord även om du inte har pekskärm#

Den andra nya symbolen i uppgifterna är ett litet tangentbord. Klicka på den för att ta fram eller gömma skärmtangentbordet.

symbol_tangentbord

Detta betyder att det nu går att ta fram skärmtangentbordet även om du inte använder läsplatta eller annan pekskärm. Du kan alltså få fram skärmtangentbordet om du till exempel använder huvudmus eller Smartboard.

Skärmtangentbord till vänster#

Det finns en ny inställning under "Inställningar" som kan vara bra för dig som använder pekskärm. Inställningen är "Skärmtangentbord till vänster".

installning_skarmtangentbord_till_vanster

Kryssa för denna om du föredrar att få upp skärmtangentbordet till vänster om uppgiften i stället för till höger.

Demonstration#

Här visar Stefan de nya funktionerna: